Starta eget filmproduktionsbolag

Funderar du på att starta ett eget filmproduktionsbolag? Då ska du veta att många inom filmindustrin ständigt växlar mellan anställning och frilansarbete med eget filmföretag. Har du länge väntat på det rätta tillfället att stå på egna ben är det dags att göra slag i saken. Läs mer här om vad du behöver tänka på när du startar ett eget företag inom filmbranschen.

Skaffa ett kontor

Det första du behöver göra innan du sätter igång med själva filmarbetet är att skaffa ett kontor och inreda det med allt du behöver för att sköta administrativa uppgifter åt företaget samt utföra ditt yrke. Du bör satsa på teknik och apparater som kan klara många skiftande arbetsuppgifter på samma gång. Ditt kontor behöver därför en multifunktionsskrivare från Toshiba. En multifunktionsskrivare kan utföra betydligt fler arbetsuppgifter som ett kontor behöver än bara möjligheten att skriva ut. Med en multifunktionsskrivare kan du även scanna dokument, mejla, faxa och kopiera. Du kan spara pengar på att investera i en multifunktionsskrivare för att få många funktioner på samma gång, men för en billigare peng än att även behöva köpa en faxmaskin och en scanner. Du behöver också köpa in en bra dator med program som du behöver till ditt filmskapande.

Vilken företagsform ska du satsa på?

När du ska starta upp ditt filmföretag behöver du också tänka igenom vilken företagsform som passar dig bäst. Du kan till exempel välja att starta en enskild firma eller satsa på ett aktiebolag. Ska du starta upp ditt företag med en eller flera kollegor kan ni välja att starta ett så kallat handelsbolag. Det är viktigt att du tänker igenom vad du vill och vad du behöver så att företagsformen verkligen passar ditt företag.

Upprätta en affärsplan

Det här är kanske den tråkigaste biten som alla företagare måste ta ställning till. Om du vill att potentiella kunder och olika uppdragsgivare ska ta dig på allvar samt om du vill kunna teckna olika typer av lån hos banker för att utveckla din verksamhet måste du ha en genomtänkt affärsplan. Vad ska ditt företag erbjuda sina framtida kunder, vilka tjänster ska ingå i ditt företag, vad har du för mål och visioner, hur ska du tjäna pengar och hur ska du marknadsföra ditt företag för att locka kunder? Vidare bör du fundera över hur marknaden ser ut och vilka konkurrenter du har.

Fråga om råd

Att dra lärdom av hur andra i samma bransch har startat sina företag är aldrig fel. Du kan också gå kurser i hur man startar ett eget företag. Dessa kurser anordnas av bland annat Bolagsverket och Arbetsförmedlingen. Här kan du också komma i kontakt med kunnigt folk som du kan rådfråga om olika aspekter när det gäller att starta ett eget företag.

Filmens intressanta värld