Den stora depressionen

Filmen gjorde många snabba utvecklingar under sina första årtionden och när den första ljudfilmen kom var det inte helt enkelt med själva övergången från stumfilm till film med ljud och tal. Den första talfilmen, Jazz Singer, hade ju tal men alla dialoger i filmen kunde inte höras av publiken då talet inte verkar ha tagits upp. Även om denna fadäs är något snöplig innebar filmen en stor omvälvning. Musiken som spelades i filmen spelades in på plats och var inget man lade på efteråt eller i biosalongen. Det i sig var revolutionerade.

Filmiskt trubbel

Men det skulle komma att bli mer besvärligt än så. Den teknik som fanns till hands hindrade skådespelarna från att röra sig fritt och naturligt. De var ständigt i behov av att tänka på var mikrofonerna var så de kunde rikta talet åt det hållet. De mikrofoner man hade satt på kamerorna och då tog de inte bara upp skådespelarnas tal utan även det mekaniska ljudet från själva kameran. Läs om filmhistoria här om du är nyfiken. Det blev även väldigt mycket dyrare att producera film, vilket gjorde att många filmbolag fick det svårt ekonomiskt. Börskraschen 1929 och den stora depressionen som följde skulle göra det svårt för filmindustrin att överleva. Man behövde bli mer kreativ för att få folk att lämna ifrån sig sina hårt förvärvade slantar. Det var i denna era som B-filmen föddes. Man började producera lågbudgetfilmer för att man inte hade råd med stora, dyra produktioner.

Det fanns många hinder att överkomma för filmbranschen. Tittar man på en film från 30-talet som Moderna tider av Charlie Chaplin från 1936, som också är Chaplins enda talfilm, kan man se hur en enda person ibland har sex stycken olika skuggor. För då hade man ännu inte lärt sig att ljussätta på rätt sätt.