De bästa filmerna

Går det egentligen att bestämma vilka de bästa filmerna är? Det som är så individuellt. Det du tycker är så spännande, gäspar jag åt och det jag skrattar åt tycker kanske någon annan är superlöjligt och banalt. Men det finns en lista på de 35 bästa animerade filmerna. Sammanställningen har gjorts av filmmedia och innehåller en rad både kända och lite mer okända animerade långfilmer.

Sista plats

Längst ned på 35:e plats hittar vi Järnjätten som är gjord av Warner Bros 1999. Filmen har en bok som förlaga och skrevs 1986 av Ted Huges. Filmen utspelar sig kort efter att Sovjet har skjutit upp Sputnik i rymden 1957. En järnrobot faller till jorden och måste gömma sig från ondskefulla typer.

Lite högre upp på listan, på plats 30, kommer Draktränaren. Filmen är gjord av Dreamworks Animation och handlar om en ung, ganska tanig kille vid namn Hicke som bor i en vikingaby. Att vara tanig, viking och son till hövdingen är ingen dunderkombination. Så en dag hittar Hicke en drake, men vad ska han ta sig till då drakar är byns största fiende? Filmen blev så populär att den fick både en och två uppföljare.

Snabbspolar vi igenom listan hittar man Pixars Wall-E på plats 27 och Tim Burtons Nightmare before Christmas på plats 23. Disneys omåttligt populära saga om systrarna Elsa och Anna i Frost hamnar på plats 21. Flertalet animefilmer finns på listan, som Det blåser upp en vind och Prinsessan Monoke på plats 22, respektive 20.

Finalister

På plats fem hittar vi Spirited Away från Studio Ghibli, producerad 2001. På plats fyra finns Pinocchio från 1940. Filmen var Walt Disneys andra animerade långfilm. Bronset, alltså plats nummer tre går till den japanska filmen Eldflugornas herre som bygger på en novell med samma namn av Akiyuki Nosaka. Filmen vänder sig kanske främst till vuxna och handlar om vad som händer efter att atombomben har fallit över Hiroshima.

Silvret kniper den långa flykten, eller Watership down som den heter på engelska. Filmen är från 1978 och är en brittisk produktion med Art Gartfunkels låt Bright eyes som musikalisk följeslagare. Filmen handlar om en handfull djur som flyr sina gamla marker. Guldet går till Brisby & Nimhs Hemlighet med motiveringen att filmen är “nästintill den perfekta animerade långfilmen”. Filmen är från 1982, producerad av United Artists och är en av de animerade skatter som varit lite mer okända. Så här kan en lista med de “bästa” filmerna se ut.