Film i Sverige

Sverige har en mycket lång tradition av att göra bra filmer. Anledningen till detta är att Sverige har länge varit ett rikt land, varpå människor har kunnat fokusera på konst och film. Detta har också gjort att många svenskar har gjort karriär inom film, både inom landet, men också i USA. Därför kommer denna artikel att fokusera på svenska filmer och skådespelare, samt vad som gör detta unikt i världen.

Enkelt att göra film i Sverige

Traditionellt sett har svenskar kunnat luta sig mot ett socialt skyddsnät i om något skulle gå fel i yrkeslivet. Detta har skapat en trygghet varpå människor har vågat satsa både pengar och tid på att prova nya saker, varpå den första svenska filmen gjordes redan i slutet av 1800-talet. Sverige har också en organisation vid namn svenska filminstitutet som fokuserar på just film i Sverige och i världen. På så sätt har detta skapat en historia av filmkonst och numera finns det en mängd duktiga produktionsbolag i Stockholm som kan bistå i filmproduktion. Således är det väldigt smidigt att göra film nu för tiden, varpå de svenska produktionsbolagen har tillgång till den allra bästa utrustningen inom branschen.

Vad kännetecknar en svensk film?

Precis som i andra delar av världen finns det olika genrer inom film och konst. Detsamma gäller även i Sverige, men det finns en del likheter inom nästa alla svenska filmer. En av dessa likheter är att svensk film och konst ofta fokuserar på känslor där man försöker förstå varför något sker. Exempelvis när det kommer till deckare så går svenska filmer oftast ut på att förstå motivet bakom ett visst mord, snarare än själva mordet i sig. I USA är det nästan raka motsatsen, där handlar det mesta om action och dom fokuserar mindre på att förstå varför människor agerar som dom gör.