Kändisregissören nummer ett

Den som är en av våra kändaste regissörer genom tiderna är och förblir nog Ingmar Bergman. Även om vi har många duktiga svenska regissörer som är internationellt erkända är det Bergman som ofta är synonym med Sverige. Det sägs att var sjunde minut startas en filmvisning av Det sjunde inseglet på ett universitet i världen. Om det är sant är oklart, och hur man i så fall kommit fram till det, men det talar för hur stor Bergman är och förblir.

Hur blev han så stor?

Ingmar Bergmans storhet består av många lager fascination för människan. Han skrev karaktärer med många dimensioner och berättelser som berättade något som aldrig tidigare skådats. Han var författare, filmregissör, teaterregissör och senare chef på Dramaten. Han hann med mycket under sitt liv, vilket du kan läsa om här, bland annat ett sextiotal filmer, ett hundratal teaterproduktioner och mer därtill under sin levnad.

Det första filmmanuset han skrev som filmatiserades var klassikern Hets från 1944 och hans regidebut på vita duken gjorde han 1946 när han regisserade filmen Kris. Oavsett om man gillar Bergmans filmer eller inte så har alla någon typ av relation till hans filmer. Vissa avskyr honom medan andra höjer honom till skyarna med gudalik status.