Den svenska synden

Svensk film har länge varit populär utomlands och fått internationellt erkännande. Vad som är mindre känt är att svensk film faktiskt varit populär sedan stumfilmen då Victor Sjöström var ett stort namn inom svensk film.

Ramaskri

Men svensk film fick ett annat kännetecken utomlands, nämligen den omtalade svenska synden. Linnéuniversitet har en podcast om den svenska synden som kan vara intressant att lyssna på för den vetgirige. Det som väckte den svenska synden till liv var Arne Mattsons. Hon dansade en sommar från 1951. I en era då nakenhet var förknippat med något oanständigt skapade detta och senare filmer av bland annat Ingemar Bergman stor uppståndelse.

När Ur kärlekens språk visades i London i början av 1970-talet ska filmen ha väckt så starka känslor att 30000 engelsmän gick ut och demonstrerade mot den. Filmen är en informationsfilm om sex där bland annat fyra olika sexologer medverkar för att informera. I filmen finns även genuina sexscener med. Det sägs att filmerna, som kan räknas in i begreppet den svenska synden, ska ha spelat en roll i den sexuella frigörelse som ägde rum i USA under slutet av 1960-talet.