Walt som i Disney

En koloss inom animerad film och TV är självklart Walt Disney. Hans varumärke var starkt redan under hans levnad men har sedan hans bortgång 1966 vuxit och fortsätter att växa. Amerikanen Walt Disney visste tidigt att han kunde det där med att teckna och fejkade sin väg in i kanadensisk konstskola som 16-åring. Endast 18 år, 1919, fick han sitt första arbete som illustratör i Kansas City och sedermera som animatör när företaget började med animerade reklamfilmer.

Inte ens giganter lyckas på första försöket

Han utvecklade sina förmågor som animatör och sålde in vad han kallade Laugh-O-Gram till biografer i trakten. Det var animerade satirfilmer i kortformat. Disney startade sitt eget företag med samma namn, men det hela gick i stöpet redan efter ett år. Walt Disney flyttade till Los Angeles och fick hos en farbror bygga en animationsstudio i denna snälla släktings garage. Det var nu som Musse Pigg föddes. Den första filmen var i svartvitt och var en stumfilm, men den blev ingen succé för Disney. Inte heller den andra filmen. Hans nya företag som hans två äldre bröder hjälpt honom att starta höll på att gå i stöpet. Men skam den som ger sig, tänkte möjligen Disney som producerade ytterligare en film med Musse Pigg. Denna gång med ljud. Steam Boat Willie blev en hejdundrande succé.

Musse Pigg

Till en början fokuserade man på att göra kortfilmer där många av karaktärerna blev riktigt kända. Walt Disney gjorde själv rösten till Musse Pigg men i början av 1940-talet var han tvungen sluta. Detta berodde dels på tidsbrist och dels på grund utav att Walt Disney var glad i att röka och hans kedjerökande hade gjort så att det inte längre gick att använda honom som röstskådespelare. The Walt Disney Studios höll länge fast vid att teckna sina animerade filmer men 2004 valde man helt att sluta och att gå över till digital produktion. Men man gjorde en avstickare till att handrita Prinsessan och grodan, som du kan läsa om här hos Svenska dagbladet. Den första långfilmen som man gjorde var Snövit och den var i färg. Sedan dess har man gjort otaliga klassiker som Alice i Underlandet, Askungen och Robin Hood.

Det finns en rad andra studior som gärna konkurrerar med Disney, som Pixar eller Dreamworks Animation. Pixar ägs nu av Walt Disney Studios men när de startade var George Lucas och sedan även Apples Steve Jobs en del av företaget. Pixar har till exempel producerat Hitta Nemo, Toy Story och Monsters Inc. Dreamworks Animation är inte en del av Disney även om många tycks tro detta. Dreamworks ligger bakom filmer som Draktränaren, Shrek och Madagaskar. En del av företaget, som heter Dreamworks Pictures, gör också spelfilm och har bland annat gjort Transformers och Rädda menige Ryan.