5 filmer om lånehajar

Att låna pengar är långt ifrån något obekant ämne för Hollywood. Lånehajar och lånetrubbel har varit föremål för både komedier, draman och snart sagt alla filmgenrer som finns. Det är inte så konstigt med tanke på att pengar berör oss alla på ett eller annat sätt. Det kan vara tufft att få saker och ting att gå ihop ekonomiskt. Det ligger långt ifrån oss att rekommendera någon att belåna sig på ett riskfyllt sätt. Ibland kan det dock vara det enda sättet att komma ur en knipa. Så kallade snabb- eller sms-lån är inte längre de farligt dåliga avtalen de en gång var. Tack vara relativt nyligen genomförda regelförändringar får räntorna inte längre vara hur höga som helst och villkoren i övrigt måste också vara snällare. Hos Lånakuten kan du jämföra mellan olika lån för att hitta ett med villkor som du vet att du kommer att kunna leva upp till. Tills dess kan du ju underhålla dig med något av de här filmtipsen:

[IMAGE=b8wjGocLuVzQ.jpg]

The Gambler (2014)

[IMAGE=dfxdPAcS4KD6.jpg]

Ett amerikanskt kriminaldrama i regi av Rupert Wyatt som också står bakom bland andra Rise of the Planet of the Apes från 2011 och senast Captive State. Kanske mest anmärkningsvärd för att det var skådespelaren George Kennedys sista film innan hans död 2016. Filmen handlar om en professor i litteratur som medvetet försöker sabotera sitt liv med hasardspel.

[IMAGE=dYkSpwffBeA1.jpg]

The Pawnbroker (1965)

Filmen handlar om en judisk man som föll offer för nazismens brott. Hans yrke innan han tillfångatogs var just som ”pawnbroker”, det vill säga pantlånare. För regin stod Sidney Lumet vilket i sig är ett bra argument för att ge den här rullen en chans. Han står förutom den här filmen bakom klassiker som Mordet på Orienexpressen och fantastiska Dog Day Afternoon.

The Merchant of Venice (2004)

Köpmannen i Venedig är en av Shakespeares mest kända verk och den här filmen är Al Pacinos hyllning till den brittiska pjäsförfattaren. Handlingen kretsar förstås kring en köpman som får problem med ett lån han tagit från lånehajen Shylock. Allmänt anses verket som en av Shakespeares bästa komedier, och Pacino lyckades väl med att förvalta det klassiska manuskriptet.

Loan Shark (1952)

Föga sedd film från 50-talet. Inte fel att se om du skulle råka snubbla över den på TCM. Huvudrollen spelas av den karismatiske George Raft, en skådespelare och dansare som förtjänar en större plats i filmhistorien än vad han fått.

The War on Loan Sharks (2017)

Denna BBC-producerade dokumentär handlar om illegala lånehajar och deras påverkan på samhället. I den får du möta både offer och förövare samt får en inblick i vilka metoder den brittiska polisen använder sig av för att stävja den sociala problematik som följer i lånehajarnas spår.