Mobiltelefoner på film

De flesta kan nog känna igen sig i frustrationen när mobiltelefonen dör på grund av att man har glömt ladda den eller att den förlorar signal och det blir omöjligt att ringa. Tänk dig då att du befinner dig i en besvärlig situation där du verkligen måste kunna använda telefonen. Ditt liv och din överlevnad hänger på att telefonen levererar. Då kan det vara bra att ha ett portabelt powerbank 20000mah batteri i handväskan så att du kan ladda din telefon när du verkligen behöver det.

[IMAGE=egGDeSdn3r3T.jpg]

Den perfekta rekvisitan

[IMAGE=bMlLiveuu5O4.jpg]

Mobiltelefoner på vita duken har ofta en tendens att hamna i actionfyllda manus, mystiska thrillers eller ren och skär skräck. Denna lilla bärbara manick är regissörernas älsklingsrekvisita. Mobilen är den perfekta livlinan, asseccoaren och spårsändaren. Det finns nästan inget mobilen inte klarar, men det beror på genren. I skräckfilmernas värld fungerar de nästan aldrig. Batteriet dör, signalen försvinner när offret precis har kommit fram på nödnumret, fumliga fingrar tappar telefonen när mördaren kommer allt närmare och inbrottstjuven stör ut telefoner och larm med illvilliga sändare.

I actionfilmerna har hjälten tillgång till den senaste tekniken och kan styra olika sorters vapen och bomber från sin mobiltelefon eller så spårar han en utsatt släkting via telefonen för att kunna komma till undsättning. Mobiltelefonens möjligheter är oändliga och det är inte konstigt att den första mobiltelefonen faktiskt förekom som en fantasiprodukt i Star Trek. Det finns gott om filmer där mobiltelefoner har huvudrollen på ett eller annat sätt.

Kidnappningsscenarier

Mobiletelefoner används gärna i thrillers där någon blir kidnappad eller bortförd av en galen psykopat. Filmen Taken från 2008 är ett ypperligt exempel på ett scenario där huvudpersonens dotter plötsligt ringer ett nödsamtal till sin pappa när hon håller på att kidnappas av människosmugglare. Liam Neeson spelar den hårde föredetta CIA agenten Bryan Mills som svär att han ska hitta henne till varje pris. Detta blir upptakten till en härlig kick-arse rulle med konsekvenser om man ger sig på berg när det finns småsten. I en hel del filmer kan mobiltelefonen vara offrets enda kontakt med världen utanför, om han eller hon lyckas hålla den gömd.

Filmen One Missed Call från 2003 utforskar mobiltelefonens möjligheter i science fiction-genrens universum. Här centreras den mystiska handlingen kring ett skrämmande telefonsamtal från framtiden som får blodet i ådrorna att frysa till is och håret på armarna att resa sig i ren och skär skräck. Filmer som utforskar mindcontrol via telefon är inte heller ovanliga i såväl skräckgenren som bland actionrullar och thrillers. Detta är filmen Cell från 2004 ett briljant exempel på. Här är det en märklig signal som färdas genom mobilnätet som ställer till med blodigt kaos. Alla som använder en mobiltelefon drabbas och förvandlas till galna zombiemördare.