En annat typ av animerat

På 90-talet dök först manga upp som är tecknade serier i bokform och sedan den animerade varianten, anime, som var tecknat i en helt annan stil än den västerländska. Stilen kommer från Japan och anime, eller animēshon som det heter på japanska, är egentligen ett inlånat ord. Det betyder inte helt otippat animation. Anime är animerad manga, enkelt förklarat. Mangan har en spännande historia och de första filmerna är ifrån 1910-talet, men det dröjde årtionden, nästan ett halvt sekel, innan det växte sig stort. Anime blev stort på 1960-talet och populariteten har bara vuxit sedan dess. En filmstudio som varit bidragande till att anime blivit så stort även internationellt är Studio Ghibli.

Film och TV-serier

Studio Ghibli har gjort många animerade långfilmer som blivit riktigt kända, som Spirited Away, Min granne Totoro och Det levande slottet. Den mesta av animen är TV-serier som görs i ett visst antal avsnitt. Ett exempel är Sailor Moon som TV4 sände under helgmornar på slutet av 90-talet. Serien handlar om en tjej som det inte alls går särskilt bra för i skolan men hon genomgår en förvandling och blir Sailor Moon som kämpar mot ondska med ett gäng andra tjejer. Till sin hjälp har hon en katt som ledsagar henne. Läs mer om Sailor Moon om du är intresserad av hennes upptåg. Det finns en rad olika genrer inom anime. Det kan vara Kodomo som riktar sig till barn eller Shōjo som är riktat till unga kvinnor. Anime är mer genrespecifik och varierande än vad västerländsk film eller TV-serier är. Det sägs även att karaktärerna har mer komplexitet än vad de västerländska karaktärerna har. Innehållsmässigt kan det röra sig om science fiction, fantasy, humor och en speciell sorts mekanisk anime, kallad Mecha, som handlar om robotdräkter som människor kan styra inifrån.

Kändaste animen

Den kanske mest kända animefilmen internationellt sett är nog Pokémon. Senast i våras hade en ny Pokémonfilm premiär. Pokémon gjorde sin debut i Europa på sent 90-tal och sedan dess har den hållit sig fast med en stadig popularitet. Med spel som Pokémon Go och med en annan typ av merchandise är det en ständig källa till popularitet. I den senaste filmen där Pikachu vill bli detektiv är det superkändisen Ryan Reynolds, känd från Deadpool och Safe House, som gör rösten till karaktären. Den senaste filmen är inte anime utan en vanlig spelfilm där Pikachu är digitalt animerad. Pikachu slår sig ihop med en ung pojke som spelas av Justice Smith.